Wednesday, October 29, 2014

Paku Dulang, Paku Serpih.



Tabiat makan mula kat rumah. Mula dengan mak bapak ko, dan kalau ko dah membiak dan ada anak, tanggungjawab tu jatuh pada ko. Malangnya, kebanyakan orang yang kahwin dan membiak sebenarnya tak cukup matang untuk bertanggungjawab atau memikul tanggungjawab menjaga dan membesarkan budak.

Aku kata macam ni sebab pengetahuan pasal pemakanan yang paling basic, diajar di sekolah rendah, PUN DIORANG TAK INGAT. Aku amat terperanjat dengan tahap pengetahuan kebanyakan mak bapak yang sama tahap dengan beruk. Kalau bagi anak ko kat beruk, aku rasa budak tu lagi sihat.

Takkanlah Rosmah nak bagitau semua orang, "Makan fast food tu tak bagus, tak sihat. Banyak garam, lemak tepu, lemak pondan (trans fat) dan gula. Tak caya, tengok saya ni."

Aku perhatikan banyak mak bapak bila bagi anak-anak dia makan, dia bagi ikut apa budak tu suka makan. Kalau budak tu suka McDonald's, dia sumbat McD. Kalau budak tu suka makan mentega, dia sumbat mentega.

Pasal apa diorang ni tak tegah atau halang anak-anak diorang makan macam babi?

Sebabnya, mak bapak jenis camni takde emotional maturity - kematangan emosi. Diorang nak anak-anak diorang suka diorang, sebab diorang sebenarnya tak tahu dan tak pernah rasa kasih sayang. Kebanyakan keluarga yang aku perhatikan secara teliti, hanya bersama sebab alasan-alasan yang amat cetek dan superficial. Diorang bukan sayang pun anak diorang tu.

Keluarga yang tidak bersama sebab emosi atau perasaan, tetapi sebab ingin menjaga imej sendiri. Inilah sebab kita nampak mak dan bapak yang jauh lebih pentingkan bagaimana orang lain melihat diorang sebagai mak bapak atau sama ada anak-anak diorang sukakan diorang atau tak. Basically, selfish, stupid, immature motherfuckers.

Bagi aku, keluarga yang asyik sumbat bebudak dalam kelompok diorang dengan makanan tanpa memikirkan damage jangka panjang adalah keluarga yang pentingkan diri sendiri dan sepatutnya dimusnahkan, atau ditempatkan di zoo.

Jadi, aku cuma nak bagi satu peringatan, kepada semua pembiak - kalau ko dah bawak satu manusia ke dalam dunia ni yang satu hari nanti akan berdepan dengan kesakitan, kematian dan kesedihan, ko bertanggungjawab untuk paling kurang bagi diorang cukup bekalan ilmu dan basis untuk menghadapi semua ini.

Kalau tak, ko beruk. In fact, beruk train anak dia cukup untuk survive dalam hutan. Ko tak. Jadi ko lebih teruk daripada beruk. Ko reptilia. Biawak.


Moral of the story, tak payah makan! 


Tuesday, October 28, 2014

Yang Indah Itu Mimpi



Susah nak jangka masa depan. Kita terlampau banyak menjangka masa depan. Terlampau berharap keajaiban. Langsung tak reti nak terima kenyataan.

Lalu sakit.

Semua orang mahu yang indah-indah. Walhal yang indah itu mimpi. Mimpi yang tak sempurna. Mimpi separa sedar. Antara realiti dan imaginasi. Sepatutnya ada satu garisan pemisah antara dua tadi. Kalau tidak kita terlampau berharap.

Realiti ada ego sendiri. Dia tak mudah nak tunduk dengan imaginasi.

Dan hal kau. Aku harap, keajaiban tu ada untuk kau. Agar kita manusia manusia biasa bisa terus senyum. Biar malam gelap. Biar tiada cahaya. Dan dalam kegelapan itu kita dua masih senyum. Tahu erti syukur.

Hantu juga takut masa depan. Aku takut. Kau?


Friday, October 24, 2014

Semalam, Semalam lah !



Cliché - bila orang kata, sudahlah. Hal yang lepas jangan dikenang.

Aku tau. Banyak benda dah aku lalui sejak 19 tahun yang lepas (yeah aku sudah 19 tahun beberapa hari ketika entri ini ditulis). Dosa usah cerita. Bila diingat balik, Astaghfirullah. Apa yang aku buat dulu? Memang sial perangai aku. Sakit kalau diingat.

And well, benda lepas tu bagi aku something yang boleh aku bawa kedepan sebagai satu pelajaran. For me to be a better person I guess?

Aku manusia. Yang baca ni pun manusia. And kita ada buat salah kecil atau besar. Zahir atau terselindung. Tapi kena ingat, tiada yang terselindung bila dengan Tuhan. Cumanya, buat orang yang rasa aku pernah buat salah dengan dia (benci aku atau tidak) harap maafkan.

Maaf - satu perkataan yang powerful. Powerful untuk menjernihkan yang keruh. Dan maaf tu juga, aku yakin boleh bawa kita ke something yang better. Bagi aku kisah semalam tu sama ada

1. Kejayaan lapuk - untuk something yang dah kita berjaya. Cerita lampau. Bangga apa?
2. Pelajaran hidup - untuk something yang masih kita kejar. Ingat, sekali gagal ialah satu lagi tapak ke arah kejayaan.

p/s : teringat kisah orang yang suka ungkit hal lampau aib orang walaupun orang tu dah berubah jauh lebih baik dari orang yang suka ungkit tu. Ustaz pun kena dah waktu akhir zaman ni!

Thursday, October 16, 2014

Againts Depression


I've been handling depression since I was 15 years old. Most people don't even understand what that is, especially those who pretend to be chirpy all day, every day.

And I hate these fuckers who pretend to be depressed because they think it's cool to be in pain. Dumbass pretentious fucks.

I can tell you depression is real. I was hospitalised for stress-related illnesses. I even thought I went deaf at one point or whatever. Got problem with my pee-organ-area that leads to backbone. I even had insomnia.

I know if I didn't change my lifestyle, I was going to die before I'm 40. Hypertension, that dumb sleep apnea, the lack of sleep and long hours were going to kill me, and not in a way I like.

So I researched the shit out of this shit. I learned meditation and breathing techniques. I got all New Age and shit. Changed my diet and shit.

How do I do it? I'm a fucking genius, that's how.

Seriously, though, it was having a clear grasp of The Truth. The reality. People can say or do whatever. They can try to do bad things to you, but realize that these people, do not matter. Focus is essential.

What matters is your work, your tasks and taking care of your self because without you, your tasks are fucked.

Morale can't be brought up with a simple gesture or just getting drunk at a silly party.

Take care of your work, and your work will take care of you - this is the philosophy and mindset of real workers. Only the weak play politics. Playing politics means you are not good enough and you know you are not good enough for anything other than menial labour.

They see politics as  a short cut - an easy way to bullshit and con their way to more money and feigned respect. I can tell you there is no such thing as an easy way forward. Those fuckers who used politics to get ahead - none of them I can say are, were or ever will be happy, regardless of the money they have stolen and cheated out of people.

Come crunch time, you can't bullshit your way out of delivering the goods on your word. Integrity is the ONLY currency that never gets devalued. It's the only thing you have that is valuable. It is the final inch, that distance where you draw the line.

I have huge respect  for people who respect their own work.

For me, I am on an infinite learning journey. Whatever I suck at, a few years later I will be an expert at it. Writing was my weakest subject, when I was 13. I hated people and was a failure.

I went through the motions, and I took control - of myself. I went there and I did what I promised to do, to ensure I still retain my integrity, my final inch. Come rain or high water. Or depression


Saturday, October 11, 2014

Main Wayang


Dalam dunia ni, orang yang paling aku tak nak jumpa dan tak nak dekat ialah orang yang berbaik-baik dengan kita kerana kepentingan. Kalau tak ada kepentingan, buat tak endah. Bila ada kepentingan, bukan main lagi mushy mushy. Opportunist !

Aku tak reti nak berbaik-baik dengan orang semata-mata sebab nak minta tolong. Aku percaya pada keihklasan. Kalau kita ikhlas kawan dengan orang, macam mana susah pun kalau kawan kita tak dapat bantu, tuhan akan hantar orang lain untuk bantu kita.

Kalau kita main wayang?


Tuesday, October 7, 2014

Manipulation And Lies



Sometimes, I do get uncomfortable when I talk with people. Yeah, imagine that. And it's different between men and women, when they talk about each other.

Some men love hypnosis shit. The idea is to hypnotise hot chicks to be addicted to your dick. That's the Holy Grail. If it's not hypnosis, then it's some magic technique where you can get girls to be addicted to your dick.

That's pretty straightforward enough, and I don't blame them. Most humans' only purpose in life is to breed, like a virus, and destroy this world with overpopulation and heavy-handed moralising.

You tell this to a girl, right, and her reaction can sometimes be, "Ehermahgerd! That's so manipulative! That's so fake!"

Well, consider these arguments:

1. Even though women shun all things fake and only go for all natural, organic, free-range whatever the fuck, they constantly slather on petroleum by-products on their faces and blame men for it.

2. Even though women 'hates fakery on all levels', they tend to go for the most pretentious of roosters (and by roosters, I mean cocks) who drive expensive cars or 'look cool'.

3. Again, fuck with the fakery, but weddings - more often symbolic than functional - would require spending lots of time, energy and money for pure bullshit - a legal, licensed way to destroy the earth with stupidity.

What I'm saying is that coveting hypnosis as the only means to get some girls - aside from money - is pretty pathetic enough, those who do say it's manipulative and lying while at the same time incorporating manipulation and lying into the core of their beings is pretty hypocritical.

No, I'm not angry or disgusted. Now, I just watch it for the comedy.


Saturday, October 4, 2014

Sastera Klasik Melayu



Aku nak bebel sikit pasal movie-movie melayu yang aku tengok lately. Segelintir aktor buat aku rasa nak campak remote control. Ada beberapa perkataan yang lidah diorang tergeliat dan seksa nak sebut. Sungguh aku tak faham dan naik meluat.

Ada pelakon fumble kat satu pepatah yang bagi aku amat biasa. Untuk tujuan perbincangan, mari kita gunakan pepatah yang tidak berkait - "seperti kadok naik junjung".

Ada ramai anak Melayu yang akan sebut pepatah ni macam ni: "seperti badonk-ka-donk naek jinjuinginguing.". Serius.

Antara soalan yang mengejutkan aku - maaf, membuatkan aku terkesima - adalah kata-kata ini yang terpacul daripada mulut seorang rakan - "Ko buat cerita pasal Pak Pandir ya? Pak Pandir ni sapa?"

Pada masa itu, aku rasa seperti lewbank jewboor taekku sewpertiew dirodok logam panas bernyala api lancip. Aku rasa seperti sebaldi petrol sejuk dicurahkan pada badan aku dan ada seorang Orc daripada Lord of the Rings: The Two Towers berlari ke arah aku sambil memegang obor dan, walaupun ditembak dengan seratus anak panah, telah menyalakan petrol pada badan aku.

Aku pun terbakar dalam kesedaran yang Bahasa Malaysia sudah semakin terpinggir dan tidak lagi menjadi bahasa yang penting. Budaya penceritaan Melayu sudah hampir pupus. Juga, aku sudah tua dan tak lama lagi, kulit aku pun akan menjadi lebih berkedut dan kerepot.

Aku pernah cuba menulis cerita Pak Pandir dengan mereka kembali watak itu sebagai seorang yang pandai dan bukan bodoh-bodoh alang seperti yang diceritakan oleh nenek aku.

Cerita asli pertama Pak Pandir yang aku baca, dia pergi menggetah burung. Lepas dah tangkap banyak, dia lekatakan kat tali pinggang dia. Lepas tu dia terbang dan mendarat kat istana raja. Melihat ada manusia yang 'turun dari langit', Sultan percaya dia dewa kayangan, lantas menjodohkan puterinya dengan Pak Pandir. Apakah persetubuhan ini? Maksud aku, what the fuck?

Bagi aku, ini menunjukkan Pak Pandir bukanlah seorang yang dangkal, dungu, bodoh atau lembap. Aku rasa dia ni macam wacky inventor. Pereka yang suka melancap.

Jadi aku cuba buat cerita latar Pak Pandir.

Nama sebenar? Pandita. Sanskrit untuk mamat pandai. Tapi sebab dah pandai sangat, dia kena sumpah sampai dia gila atau bodoh-bodoh alang. Panggil dia Pandir. Bila tua jadi Pak Pandir.

Aku saspek Mak Andeh tulah puteri raja yang dikahwinkan dengan Pak Pandir, masa dia 'turun dari langit'.

Aku nak buat komik, tapi aku tak reti melukis. Irony bukan? Aku rasa macam nak mengumpul semua idea aku yang haram takkan keluar, dan terbitkan buku bertajuk 'Ideas I Had Which Seemed Like a Good Thing at the Time and Now I Will Never Write' atau 'Ideas'.

Okaylah, mari aku senaraikan idea aku yang aku rasa takkan ke mana:

1. Kenapa Adib Mengamuk - sebuah homage kepada Rashomon dan stereotaip filem Melayu

2. Nusan - siri animasi 7 musim pasal 7 sekawan yang hidup dalam dunia purba dan berlawan dengan empayar seperti empayar Kushan sambil menangani kemelut politik setempat. Kisah yang mengumpulkan SEMUA lagenda dan mitos Asia Tenggara dalam satu dunia. Penuh adegan 'satu lawan seratus' seperti animasi Berserk.

3. Ninja Vs Bomoh - sebuah filem nasionalis komedi yang tidak memualkan.

4. Haven - siri animasi sains fiksyen 3 musim pasal masa depan manusia yang gelap dan berakhir dengan Matrix + Megazone 23

5. Baki - sebuah filem lancapan terulung pasal lelaki yang fikir dialah pusat alam semesta

6. Anjing Lapar Melahap Tahi - jurus hikmat yang aku cuba sempurnakan

7. Khinzir Yang Halal - sebuah 'fable' pasal seekor babi yang ingin menjadi halal

8. Ko-Op Cikgu Mat - cerita pasal bapak aku bukak ko-op

9. Nama Aku Batman - homage kepada 'Mere Naam Joker' Cerita pasal awek tiga orang yang dicintai oleh seorang Jawa bernama Batman Bin Suparman.

10. Matinya Sebiji Pankreas - sebuah drama emo pasal kencing manis